Kiedy Rząd RP zajmie stanowisko ws. TTIP i CETA?

• Protest TTIP

Instytut Spraw Obywatelskich (INSPRO), Akcja Demokracja oraz Instytut Globalnej Odpowiedzialności zapraszają na konferencję prasową z okazji przekazania Pani Premier RP Beacie Szydło podpisów pod petycją w obronie polskich rolników i polskiej żywności, która odbędzie się w czwartek, 12 maja, o godz. 10:00 przed budynkiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, al. Ujazdowskie 1/3 w Warszawie.

W przeddzień spotkania ministrów ds. handlu Unii Europejskiej grupa polskich organizacji pozarządowych przekaże Pani Premier RP Beacie Szydło pierwsze 10 tys. podpisów pod petycją w obronie polskich rolników i polskiej żywności [1]. W czasie konferencji prasowej organizacje wyjaśnią, dlaczego apelują, by w rozmowach ministrów krajów członkowskich UE, które odbędą się 13 maja w Brukseli polski rząd zajął zdecydowane stanowisko ws. wpływu TTIP i CETA na rolnictwo i żywność. Wraz z podpisami Pani Premier otrzyma również zaproszenie do spotkania i dialogu na temat spodziewanych skutków TTIP i CETA dla polskiej gospodarki i społeczeństwa.

Kontakt dla prasy:

* Paulina Lota, Instytut Spraw Obywatelskich (INSPRO), paulina.lota@inspro.org.pl, 506 484 387

* Marcin Wojtalik, Instytut Globalnej Odpowiedzialności, marcin.wojtalik@igo.org.pl, 733 530 885

* Piotr Trzaskowski, Akcja Demokracja, piotr@akcjademokracja.pl, 509 162 988

[1] Tekst petycji znajduje się pod adresem www.chcewiedziec.pl/bronimy-polskiego-rolnictwa-i-zywnosci/