Ustawa w pigułce: Znakowanie bez GMO – Korzyści

  • ustawa - pixabay

Zapraszamy do przeglądu proponowanych przepisów. Rzucimy też okiem na minione lata i walkę Instytutu Spraw Obywatelskich o wprowadzenie znakowania bez GMO w Polsce.

Jakie korzyści może przynieść  wprowadzenie ustawy?

Dla konsumentów – prawo wyboru

Znakowanie produktów bez GMO to spełnienie oczekiwań rosnącej grupy konsumentów. Według sondażu przeprowadzonego w 2013 roku na zlecenie Instytutu Spraw Obywatelskich ponad 56 procent Polaków mając wybór, wybrałoby produkt pochodzący od zwierząt karmionych paszami bez GMO. Konsumenci mają absolutne prawo do świadomego wyboru, przyznawali posłowie podczas sejmowej dyskusji nad ustawą.

Dla gospodarki – uprawa roślin białkowych

Rozwijanie polskiego rolnictwa to drugi z najczęściej wymienianych celów. Około 4 miliardów złotych wydajemy rocznie na import zmodyfikowanej śruty sojowej do produkcji pasz. – A więc gdyby chociaż w połowie zastąpić ten import krajowymi źródłami białka, to w kieszeniach polskich rolników mogłoby zostać ok. 2 mld, może troszkę mniej, może więcej, w zależności od tego, w jakim stopniu uda się to zastąpić – stwierdził poseł Zbigniew Dolata.

Program rozwoju uprawy roślin białkowych jest rozwijany w Polsce od 2010 roku.

Polecamy również do przeczytania:

Ustawa w pigułce: Znakowanie bez GMO – Jakich produktów dotyczy?

Ustawa w pigułce: Znakowanie bez GMO – Kontrola i kary