Ustawa w pigułce: Znakowanie bez GMO – Jakich produktów dotyczy?

  • ustawa - pixabay

Zapraszamy do przeglądu proponowanych przepisów. Rzucimy też okiem na minione lata i walkę Instytutu Spraw Obywatelskich o wprowadzenie znakowania bez GMO w Polsce.  

Stosowanie w Polsce znakowania „bez GMO” będzie dobrowolne. Podobnie jak w innych europejskich krajach, które mają takie systemy.

Co oznakować?

Żywność i pasze wytworzone bez wykorzystania genetycznie modyfikowanych organizmów.

Oznakowanie żywności jako wolnej od GMO dotyczy:

  • produktów pochodzenia roślinnego. Konkretnie chodzi o kukurydzę, rzepak, soję, buraka cukrowego, które nie są modyfikowane genetycznie. W Unii Europejskiej zostały bowiem dopuszczone do obrotu ich modyfikowane odpowiedniki.
  • produktów pochodzenia zwierzęcego od zwierząt karmionych paszami bez GMO: mięsa, mleka, jaj, serów.

Polska będzie uznawała  oznakowane produkty, pochodzące z innych krajów, które stosują znakowanie „wolne od GMO”.

Jak oznakować?

Określa to artykuł 5. ustawy. Na opakowaniu lub etykiecie produktu powinien się pojawić znak graficzny.

Może mu towarzyszyć  informacja słowna:

  • „bez GMO” w przypadku żywności pochodzenia roślinnego oraz pasz,
  • „wyprodukowane bez stosowania GMO” dla produktów pochodzenia zwierzęcego.

Opis i wzory znaków graficznych zostaną określone w rozporządzeniu ministra ds. rolnictwa oraz ministra ds. rynków rolnych. Wszystko po to, żeby zapewnić jednolitą formę znaków – czytamy w artykule 6. ustawy.