Relacja z warsztatu dla detektywów w służbie bezpiecznej żywności

  • Relacja zdjęciowa "Bezpieczna żywność, bezpieczna rodzina"

W dniach 14-16 lipca br. w podłódzkiej Zofiówce odbył się warsztat w ramach projektu „Bezpieczna żywność, bezpieczna rodzina” realizowanego przez Fundację Idee Społeczne (FIDEES) we współpracy z Instytutem Spraw Obywatelskich (INSPRO).

Podczas dwóch intensywnych dni, 10 aktywistów z województwa łódzkiego brało udział w wykładach, pracach warsztatowych (indywidualnych i grupowych) oraz wyszło w teren, aby testować zdobytą wiedzę.
Warsztaty były podstawową bazą przygotowującą do prowadzenia działań w społecznościach lokalnych.

Detektywi w służbie bezpiecznej żywności

Tak zwane śledztwa, czyli działania w terenie mają dać „detektywom” odpowiedź na pytania: Czy żywność, którą spożywasz Ty, Twoja rodzina, ludzie z Twojego otoczenia, jest bezpieczna? Czy w okolicy Twojego miejsca zamieszkania występują czynniki zagrażające bezpieczeństwu żywności?

Zanim jednak uczestnicy podejmą wyzwanie, potrzebne im było przeszkolenie – zarówno teoretyczne, jak i praktyczne. Zaangażowanych w projekt łączy zainteresowanie szeroko pojętą tematyką zdrowia, ekologii i świadomego odżywiania, jednak bycie kampanierem (nawet prowadząc indywidualne działania na niewielką skalę) wymaga odpowiedniego przygotowania.

Program warsztatu był bardzo bogaty. W jego pierwszej części, ekspertki na co dzień współpracujące z INSPRO przy kampanii „Wolne od GMO? Chcę wiedzieć!” – Danuta Pilarska i Dorota Metera opowiedziały m.in. o tym, czym jest prawdziwa, ekologiczna żywność, jak wygląda gospodarka szanująca Ziemię i jej mieszkańców i zasoby oraz czym różni się od zintensyfikowanego, przemysłowego rolnictwa. Takie wprowadzenie jeszcze szerzej otworzyło oczy przyszłym detektywom na problemy naszego świata związane z rosnącą urbanizacją wpływającą na zmianę stylu życia i wzorców konsumpcji, zanikaniem bioróżnorodności, marnotrawstwem żywności, rosnącą industrializacją i intensyfikacją produkcji żywności i hodowli zwierząt, wzmożonym stosowaniem pestycydów i innych środków ochrony roślin oraz nawozów, czy masową produkcją żywności sprzyjającą wydłużaniu się łańcucha żywnościowego (od producenta do konsumenta), która negatywnie wpływa na dostępność i promocję produktów lokalnych i regionalnych.

Dalsze części warsztatu związane były z wyposażeniem lokalnych aktywistów w podstawową wiedzę dotyczącą planowania i prowadzenia kampanii społecznych. Rafał Górski, aktywista z wieloletnim doświadczeniem, lider i prezes INSPRO szkolił uczestników z zakresu budowania strategii działań pozyskiwania sojuszników, oceny zasobów itp. potrzebnych do tego, aby wygrywać kampanie.

Z kolej Patrycja Kołomańska – specjalistka od social mediów i komunikacji, zwracała szczególną uwagę na to jak komunikować o podejmowanych działaniach, z jakich narzędzi i w jaki sposób korzystać, aby maksymalizować zasięg, jak tworzyć przyczepne i zachęcające teksty itd.

  

Warsztaty zostały zwieńczone prezentacją pomysłów na lokalne działania. Najbliższe miesiące przyniosą 10 śledztw, a następnie akcji lokalnych w wykonaniu zaangażowanych w projekt. Trzymamy kciuki za skuteczne działania, które jak mamy nadzieję – staną się inspiracją do podejmowania podobnych inicjatyw w całej Polsce.