Relacja z konkursu wiedzy o GMO dla uczniów szkół gastronomicznych


W dniach 14-16.06.2017, w ramach projektu „Znakować znaczy wiedzieć” dofinansowanego ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich, odbył się konkurs, który oprócz dawki wiedzy o organizmach modyfikowanych genetycznie zapewnił zwycięzcom bardzo atrakcyjne nagrody!

Zadaniem uczestników było odbycie krótkiego kursu zawierającego esencjonalne zagadnienia o GMO, a następnie wzięcie udziału w quizie składającym się z 20 losowo wybieranych pytań z całej puli bazującej na informacjach zawartych w kursie. Osoby, które uzyskały najlepsze wyniki, w najkrótszym czasie, wygrały cenny sprzęt AGD. Listę zwycięzców konkursu podawaliśmy tutaj .

Główne danie konkursu – staż w Restauracjach Kręglickich

Zwycięzca naszego konkursu oprócz nagrody rzeczowej (wypasiony robot kuchenny) zdobył możliwość odbycia 2 dniowego stażu w prestiżowych warszawskich Restauracjach Kręglickich – El Popo i Chianti (28-29.06.2017). W tym miejscu jeszcze raz dziękujemy Pani Agnieszce Kręglickiej i Panu Piotrowi Petryce, którzy w ramach partnerstwa w projekcie zorganizowali staż, opiekę nad zwycięskim uczniem i zapewnili mu optymalne warunki do podpatrywania w akcji i pomocy Mistrzom Kuchni  w wyżej wymienionych restauracjach.

Sam staż rozpoczął się na Rolniczym Targu w Fortecy u Kręglickich, gdzie swój początek mają wykwintne dania serwowane w Restauracjach Kręglickich.

Dobre gotowanie zaczyna się od dobrego produktu, umiejętność jego rozpoznawania będzie dla przyszłych kucharzy głównym narzędziem pracy. Przy wyborze nie wystarczy skupić się na aromatycznym smaku, czy dorodnym wyglądzie. Nie powinna być decydująca cena, ani dogodne dostawy. To, jak produkt powstał, źródło jego pochodzenia, wpływ produkcji na środowisko przyrodnicze i społeczne, są niemniej ważne. Dopiero wtedy, gdy ogarniemy wszystkie te aspekty, możemy oferować gościom naprawdę dobre jedzenie.

Każdy kucharz ma prawo i obowiązek wiedzieć, po jakie sięga surowce. Swoimi wyborami kształtuje świat dookoła. To, czy produkt pochodzi z uprawy ekologicznej, czy konwencjonalnej, czy do karmienia zwierząt używano paszy GMO, czy rolnik to drobny gospodarz, czy wielka korporacja, wpływa znacząco na widok za oknem, powietrze którym oddychamy, warunki życia na wsi. Ucząc się przygotowywania smacznych dań, nie można zamykać oczu na szeroki kontekst – mówi Agnieszka Kręglicka, współwłaścicielka Restauracji Kręglickich, autorka felietonów, książek i kulinarnych programów telewizyjnych.

Kiedy przeglądam książki Jamiego Olivera, Alice Waters, Nigela Slatera, obok głównych bohaterów- autorów, zawsze pojawia się ich zaufany dostawca, rolnik, pracy którego, zawdzięczają swoje sukcesy. Bo dobre gotowanie zaczyna się od dobrego produktu – dodaje Pani Agnieszka.

Okiem zwycięzców

Świetny konkurs przybliżający wiedzę o GMO i to poprzedzony kursem. Bardzo miło było dowiedzieć się, że jest się na podium w tak przyjemnym i edukującym konkursie – relacjonuje Agata, zdobywczyni drugiego miejsca.

Wyjazd i staż były bardzo fajne, odwiedziłem dwie świetne restauracje, El Popo i Chianti, mówi Kamil, główny laureat konkursu. Pierwszego dnia na początku pojechaliśmy do restauracji Forteca, w której odbywał się targ dostawców tych restauracji. Pan Piotr Petryka oprowadził mnie i zapoznał ze sprzedawcami, potem pojechaliśmy do meksykańskiej restauracji El Popo, w której kucharze pokazali mi, na czym się opiera prawdziwa kuchnia meksykańska. Nauczyłem się robić kilka dań i oglądałem jak pracuje taka kuchnia. Po wyjściu resztę dnia spędziłem na zwiedzaniu miasta. Kolejnego dnia miałem staż w restauracji Chianti, która specjalizuje się w kuchni włoskiej. Mogłem tam poznać podstawy tej kuchni, oglądałem i pomagałem tamtejszym kucharzom, pokazali mi jak taki praca wygląda. W ciągu tych dwóch dni poznałem wiele tajników kulinarnych, wielu wspaniałych ludzi. Ten wyjazd dużo mi dał, pokazał mi że muszę się jeszcze dużo nauczyć, żeby być tak dobrym jak tamci specjaliści.

Okiem organizatorów

Konkurs był jednym z naszych działań aktywizujących konsumentów. Jego odbiorcami byli młodzi ludzie, w przyszłości osoby zajmujące się zawodowo tematami związanymi z żywnością, kreujący trendy żywieniowe – jako szefowie kuchni, czy właściciele barów i restauracji . Dlatego tak ważne jest zapoznanie ich z aspektami przyszłego zawodu, z którymi nie mieli okazji zetknąć się w swoich szkołach. Jednym z takich tematów jest świadomość konsumencka, związana z wolnym wyborem i wiedzą o tym, jaka żywność trafia na nasze talerze. Szczególnie kluczowa dla osób związanych z gastronomią jest znajomość czynników bliskich konsumentowi i lokalnym społecznościom, takich jak:

  • wykorzystanie GMO w produkcji żywności i wiedza na temat znakowania takich produktów (zarówno wyprodukowanych z wykorzystaniem GMO, jak i wolnych od GMO),
  • rosnąca urbanizacja wpływająca na zmianę stylu życia i wzorców konsumpcji,
  • zanikanie bioróżnorodności,
  • marnotrawstwo żywności,
  • rosnąca industrializacja i intensyfikacja produkcji żywności i hodowli zwierząt,
  • wzmożone stosowanie pestycydów i innych środków ochrony roślin oraz nawozów,
  • masowa produkcji żywności sprzyjającej wydłużaniu się łańcucha żywnościowego (od producenta do konsumenta), która negatywnie wpływa na dostępność i promocję produktów lokalnych i regionalnych.

Jesteśmy dumni z tego, że mogliśmy dołożyć cegiełkę budującą świadomość młodych konsumentów i na pewno nie poprzestaniemy w organizowaniu różnego rodzaju akcji edukacyjnych, podobnych do opisywanego konkursu.

Wszystkim uczestnikom, w tym oczywiście zwycięzcom, dziękujemy za wzięcie udziału w konkursie i zachęcamy do włączania się w działania na rzecz budowania prężnego ruchu konsumenckiego w Polsce.