Kurs – część 1

1. GMO, rośliny, uprawy – podstawowe informacje

Definicja:

Organizmy modyfikowane genetycznie (GMO, z ang. genetically modified organisms) to organizmy inne niż organizm człowieka, w których materiał genetyczny został zmieniony w sposób niezachodzący w warunkach naturalnych.

Początki:

Pierwszy genetycznie modyfikowany organizm otrzymali amerykańscy biolodzy Stanley Cohen i Herbert Boyer w 1973 roku. Eksperyment dotyczył bakterii. Pierwszą genetycznie modyfikowaną rośliną na świecie był tytoń. W 1986 roku przeprowadzono eksperymenty dotyczące jego uprawy. Pierwszym GMO wprowadzonym do sprzedaży był pomidor FlavrSavr. Na półki sklepowe trafił w USA w 1994 roku.

Najczęściej uprawiane rośliny GM

Obecnie najczęściej uprawianymi na świecie roślinami genetycznie modyfikowanymi są: soja (83% upraw soi na świecie) bawełna (75% upraw bawełny na świecie) kukurydza (29% upraw kukurydzy na świecie) rzepak (24% upraw rzepaku na świecie)

Liderzy upraw GM

Największe powierzchnie upraw genetycznie modyfikowanych roślin na świecie mają: Stany Zjednoczone (70,9 mln ha) Brazylia (44,4 mln ha) Argentyna (24,5 mln ha) Indie (11,6 mln ha) Kanada (11 mln ha)

Kraje nieprowadzące upraw GM

Zakaz prowadzenia upraw genetycznie modyfikowanych wprowadziły u siebie następujące kraje europejskie: Polska, Bułgaria, Dania, Niemcy (poza celami badawczymi), Grecja, Francja, Chorwacja, Włochy, Cypr, Łotwa, Litwa, Luksemburg, Węgry, Malta, Holandia, Austria, Słowenia.

//chcewiedziec.pl/wp-content/uploads/2017/05/belka.jpg

Wspieraj nasDziałamy dzięki Tobie

Pomagaj stale

Dołącz do Społeczności Aktywnych Obywateli

Włącz się

Wpłać

Pomóż nam wygrywać w sprawach ważnych dla nas wszystkich

Zostań Darczyńcą

Dołącz do nas

Czekamy na tych, którzy chcąc zmieniać Polskę, zaczynają od siebie

Czekamy na Ciebie

Kupujesz? Pomagasz!

Wspieraj nas robiąc zakupy w Internecie

Wspieraj przez FaniMani

Newsletter