Bogumiła Łuczak-Filipek


Relacja ze śledztwa

Na wstępie bardzo chciałam podziękować za możliwość uczestnictwa w projekcie. Zdecydowanie była to dobra decyzja, dzięki której poznałam ciekawych ludzi i otrzymałam narzędzia, które jeszcze lepiej pozwolą mi działać w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego rodziny i znajomych. Do projektu nie trafiłam przypadkowo, gdyż zdrowa żywność jest jednym z moich hobby. Jestem koordynatorką kooperatywy spożywczej w Zgierzy i przymierzam się do otworzenia własnego sklepu z żywnością ekologiczną. Zadania jakie zostały nam wyznaczone w tym projekcie były więc dla mnie nie tylko okazją do wzbudzenia obywatelskości , lecz także szansą na  przygotowanie gruntu zawodowego. Jako temat  śledztwa wybrałam przygotowanie spisu możliwie wszystkich rolników, producentów i dystrybutorów ekologicznych w promieniu kilkunastu kilometrów od Zgierza. W ten sposób zostałam detektywem zdrowej żywności… Wyniki śledztwa pozwolą jeszcze prężniej działać zgierskiej kooperatywie spożywczej, ponieważ do oferty trafi więcej certyfikowanych produktów BIO. To także zwiększenie świadomości klientów o wartościowych produktach i sposobach ich wytwarzania oraz szansa dla tych producentów z dotarciem do większej liczby konsumentów.

Relacja z akcji

Podsumowaniem mojego śledztwa było otwarte spotkanie w gronie osób zaangażowanych w działalność zgierskiej kooperatywy spożywczej oraz innych osób, które miały ochotę porozmawiać o perspektywach rozwoju rolnictwa ekologicznego, nie tylko w Zgierzu. Na spotkaniu przedstawiłam wyniki mojego śledztwa i zdałam relacje z wywiadów przeprowadzonych wśród producentów i dystrybutorów żywności ekologicznej, których odwiedziłam. Spotkanie przyczyniło się do zwiększenia zainteresowania funkcjonowaniem kooperatywy, co uważam za osobisty sukces, który jednak nigdy by nie nastąpił, gdyby nie moje uczestnictwo  w projekcie. Wszyscy uczestnicy spotkania jak jeden mąż uznali, że rozwijające się w Polsce rolnictwo ekologiczne ma potencjał, aby stać się  przyszłością nie tylko naszego regionu. Mam nadzieję, że wybór mojej nowej drogi zawodowej wpisze się w tę tendencję. Doceniony został także wkład realizatorów projektu „Bezpieczna żywność, bezpieczna rodzina”. Takich inicjatyw powinno być jak najwięcej i nie tylko w skali lokalnej. Zdaniem uczestników spotkania kooperatywy należy zwiększyć pulę środków na podobne projekty, gdyż służą one dobru wspólnemu.