Barbara Franas

  • Barbara Franas

Relacja ze śledztwa

Od jakiegoś czasu zaczęłam baczniej zwracać uwagę na to, co trafia na mój talerz i talerze mojej rodziny.

Razem z wnuczką przeprowadziłyśmy wcześniej  śledztwo dotyczące pochodzenia jajek, dzięki czemu miałam lepsze rozeznanie jak działać. Tym razem sprawdziłam jakość wędlin dostępnych w opoczyńskich sklepach. Skupiłam się nie tylko na produkcie końcowym, który sprawdzałam w sklepach przyglądając się etykietom, sprawdzając skład, termin ważności itp. Moim celem było prześledzenie całej drogi – od producenta i sprzedawcy po talerz z uwzględnieniem instytucji kontrolnych dbających o bezpieczeństwo żywności. Wywiady przeprowadzałam więc w Sanepidzie, Państwowej Inspekcji Sanitarnej, w masarniach i sklepach wędliniarskich.

Relacja z akcji lokalnej

Tak się składa, że cyklicznie uczestniczę w spotkaniach w siedzibie Spółdzielni Socjalnej Promyk Nadziei w Opocznie. Razem z koleżanką zorganizowałyśmy więc spotkanie tematyczne poświęcone naszemu udziałowi w projekcie „Bezpieczna żywność, bezpieczna rodzina”. Skupiłyśmy się na podzieleniu się wrażeniami z uczestnictwa, relacji z bardzo wartościowego szkolenia oraz przedstawiłyśmy wyniki naszych śledztw. W spotkaniach głównie biorą udział emeryci i uważam, że to świetna grupa docelowa. Gdyż jako osoby mające relatywnie więcej wolnego czasu mają możliwości przekazywania zdobytej wiedzy swojej rodzinie. Tak było ze mną i z moją koleżanką Anną, mam nadzieję, że słuchacze również będą uświadamiać swoich bliskich na co zwracać uwagę przy zakupie codziennej żywności i te wybory będą optymalne w stosunku jakości do ceny produktów.